четвер, 9 серпня 2012 р.

Гайдамаки (гурт)



«Гайдамаки» — український рок-гурт, що виник 1990 року як «Актус». Стиль гурту поєднує рок, даб, панк і ска, українську та балканську фолк-музику.
Колектив багато гастролює Європою (НімеччинаШвейцаріяПольщаНідерландиАвстріяЧехіяЕстоніяНорвегіяЛитваУгорщинаРумуніяШвеція,ІталіяРосія), США та Канадою, брав участь у фестивалях «Lowlands», «Sziget», «Volt», «Mundial», «Toronto Bloor», «Przystanek Woodstock».
«Гайдамаки» — власники «золотого диску» за продажі за кордоном (спільний проект-бестселер з легендою польської музики «Voo Voo»), номінації на премію «Fryderyc Awards», лауреати премії «Wirtualne Gesle», представники потужного світового лейбла ЕМІ, учасники проектів Еміра Кустуріци і Губерта фон Гойзерна.

Історія

Гурт «Гайдамаки» заснувала на початку 1990-х років група київських студентів КПІ. До 2001 року колектив мав назву «Актус». З появою в колективі у 1993-му нового вокаліста Олександра Ярмолимузиканти полишають юнацькі блюз-рокові експерименти, натомість захоплюються альтернативою з помітним впливом українського мелосу.
За роки існування групи стиль та звучання багато разів трансформувався від rhythm'n'blues, independent і post-punk до reggae, funk та ска. У результаті постійних пошуків сформувався новий оригінальний стиль — KOZAK ROCK, що являє собою гармонійне[Джерело?] поєднання української автентики та різноманітних roots-впливів (від ямайського ска до циганської мелодики).

[ред.]Трансформація

За роки мандрівок гастрольними трасами Європи (Польща, Німеччина, Словаччина, Чехія, Голландія, Франція, Італія та Росія), Гайдамаки своїми яскравими, експресивними виступами здобули популярність серед прогресивної молоді. Після одного з концертів гурт отримав вигідну пропозицію щодо співпраці від міжнародного музичного лейблу ЕМІ. У вересні 2001 року між Гайдамаками та українським представництвом ЕМІ — COMP music було підписано довгостроковий контракт. Таким чином, Гайдамаки стали першим українським гуртом, з якими компанія ЕМІ уклала угоду. Дебютний альбом колективу на COMP/ЕМІ побачив світ у грудні 2001 року. Декілька європейських фонографічних лейблів отримали ліцензії на реліз цього альбому, зокрема, «Hemisphere» (Лондон), EMI Music Czech Rep. (Чехія), EMI Slovak Licensee, GALA Records/EMI (Росія).

[ред.]Гайдамаки та Богуслав

Презентація дебютного CD відбулася 16 січня 2002 року в київському клубі «ОстаNNя барикада». Прес-конференція відбулася за участю журналістів всеукраїнських телерадіокомпаній, друкованих видань та музичних агенцій.
У серпні 2002 року побачив світ перший відеокліп на трек «Полісся», знятий відомим кліпмейкером Віктором Придуваловим. Йшла робота над другим альбомом. Якщо у записі Гайдамаків брали участь винятковий цимбаліст Віталій Панцьо та кобзар Тарас Компаніченко, трубач Євген Гориславський та лірник Олексій Кабанов, то до другого альбому Богуслав долучилася ще одна низка кращих українських музик. У пісні Легенда альбома Богуслав чути унікальні звуки бандури українського фрістайлового бандуриста Романа Гринькова, всесвітньо знаного за роботами з Andreas Vollenweider та Al Di Meola. З Нью-Йорку спеціально для запису альбому приїхав відомий бандурист-гітарист Юрій Фединський, а український автентичний хор Божичі виконав бек-вокал. У роботі над альбомом група ще більше поринула в українські народні співи у пошуках ідей, матеріалу та фактури. Богуслав вийшов у квітні 2004 року. За кілька місяців режисер Олесь Санін створив відео на пісню, що дала назву альбому.

[ред.]Революція та Woodstock

Тур Словаччиною з групою Asian Dub Foundation, Чехією, Румунією та Естонією, участь у фестивалі Оrkiestra Swjatecznej Pomocy (2004, Стальова Воля, Варшава, Польща), у вітчизняних фестивалях Шешори, Mazepa Fest, Рок Екзистенція… Восени на зміну тромбоністу Руслану Трочинському і даб-майстру Владу Гримальському до гурту прийшли перкусійник Сергій Браварнюк і трубач Євген Дідик. У морозні дні боротьби за демократію на головному плацу країни ГАЙДАМАКИ грали на підтримку «людей Майдану». Вибухова енергія правдивих «Воїнів Світла» щодня зігрівала та надихала близько 500 тисяч українських патріотів.
Новий 2005 рік група розпочала насиченим туром Польщею, де зіграла більше 30 концертів, 12 з яких — у січні. ГАЙДАМАКИ виступили на сцені Країни Мрій (2005, Київ, Україна) та інших українських фестивалів. Завдяки ГАЙДАМАКАМ Україна вперше була представлена на найбільшій сцені Європи — музиканти стали гостями прайм-тайму на головній сцені та хедлайнерами на фольковій сцені знаменитого фестивалю Przystanek Woodstock (2005, Костжин на Одері, Польща). За текстами рев'ю цієї події кількість прихильників українського фольку у прочитанні ГАЙДАМАКІВ чимало збільшилася. Групу номінували на премію Woodstock у конкурсі Plebiscyt Zlotego Baczka.

[ред.]Перверзія

Записана у розпал Помаранчевої революції пісня Листопад започаткувала третій альбом гурту Перверзія, що побачив світ рівно через рік. У записі альбому взяли участь геніальний автентичний скрипаль Василь Гекер, один з адептів народної контрабасової гри Юрій Барбенюк, цимбалісти Іван Кавацюк та Володимир Польовчик. Вже за місяць у січні 2006 ГАЙДАМАКИ підписали контракт з німецьким рекордингом EastBlock Music і новий альбом був перевиданий у Німеччині під назвою Ukraine Calling.
Цей реліз став знаковим для групи. Популярність ГАЙДАМАКІВ у Європі почала миттєво зростати. Завдяки співпраці з концертною агенцією Agents4music, а пізніше La Candella один за одним йшли перші тривалі тури, презентації та інтерв'ю на серйозних європейських телеканалах, пропозиції, запрошення, захоплені відгуки. За декілька тижнів після виходу альбому гурт опинився на сьомому місці європейського хіт-параду співів світу World Musics Chart Europe. Тим часом пісня З-за нашов стодолов потрапила до плей-лісту Charley Gillett — одного з ключових радіо-ведучих та ведучих BBC у царині world music. Його програма The Sound of the World транслюється в усьому світі. У жовтні 2006 року завдяки Ukraine Calling німецький лейбл EastBlok Music увійшов у двадцятку кращих лейблів світу Top Label Award winners for 2006 за версією найбільшої міжнародної музичної експозиції WOMEX. На церемонії ногородження у Севільї, Іспанія, були присутні і самі творці високо оціненого продукту.
Ukraine Calling або Перверзія чималою мірою взяла натхнення від сучасного письменника-постмодерніста Юрія Андруховича. Саме йому ГАЙДАМАКИ присвятили своє творіння. Протягом 2007 року крім сольних концертів в Україні та інших країнах Європи гурт виступив на фестивалях Amsterdam Roots Fest (Амстердам, Нідерланди), Mundial (Тільбург, Нідерланди), Musicas do Mundo (Сінес, Португалія), на концертах великої культурної експедиції Linz Europe Tour (Ізмаїл-Вилково, Україна) засновника альпійського року Губерта фон Гойзерна у рамках проекту ЄС The European Capital of Culture. Цього ж року гурт відзняв два відео до пісень Кохання та Божественна тромпіта з режисером Тарасом Хімичем.

[ред.]Кобзар

Студія високо в горах, унікальне аналогове обладнання, високі моральні принципи та професійні якості його власника… Це були ідеальні умови накопичення нового матеріалу. Вишукана робота Cezary Borowski на DR-Studio (Вісла, Польща) та зведення і мастеринг знаменитих даб-майстрів Mario Aktivator та Jarek Smok на студії AS One креативно завершили свіжий альбом формації. Реліз Кобзаря відбувся навесні 2008, поєднав у собі реп, рок, даб, реггі, ска та багате автентичне звучання бандури Івана Ткаленка, авторську лірику та козацькі пісні, спів донечки Івана Леньо в Маланці та соціально-політичний дух Message.
Саме на Message під час запису на DR-Studio з лідером поляків Pidzama Porno Krysztof Grabowsky та альтернативним дуетом Reggaenerator і Pablopavo з групи Vavamuffin було створено атмосферне відео за задумом Тараса Хімича. Пізніше народилося ще три відеороботи: 4 двори режисера Антона Комяхова, Роса та Ефір Віктора Придувалова. Анімаційний фільм на пісню Маланка виробництва керівника дитячої студії Червоний собака Сергія Мельниченка був визнаний кращим у номінації Конкурс талантів Мініаніма українського кінофестивалю Відкрита ніч. Дубль 12 та власником нагороди глядацьких симпатій ІІІ Міжнародного фестивалю незалежного кіно КіноЛев-2008.
Тур на підтримку Кобзаря західною Європою охопив 8 країн: Бельгію, Польшу, Австрію, Швейцарію, Нідерланди, сім концертів у Німеччині, перші концерти у Швеції та Данії. Після українського релізу альбом презентували у Берліні на лейблі EastBlock Music. «Кобзар — це наші думи і наші оповідання, про наше життя. Воно таке саме подорожуюче і таке саме незахищене ніким крім власних ангелів, як і в пересічного українського кобзаря часів Гайдамаччини», — коментував альбом Олександр Ярмола. Завершив європейський тур сольний концерт ГАЙДАМАКІВ у Міжнародному Центрі Культури та Мистецтв Жовтневий Палац (Київ, Україна) 7 березня 2008 року. Журналісти міжнародного музичного журналу B EAST Mag та франко-німецької телекомпанії ARTE, що транслює передачі про яскраві явища у сфері культури та мистецтва на території усієї Європи, спеціально приїхали в Україну, щоб стати свідками цієї події.
Концерт став потужним культурним вибухом. У цей вечір ГАЙДАМАКИ створили прецендент — вперше вітчизняна група фолькового спрямування, що вийшла з андеграунду і творить поза межами масової культури викликала подібний ажіотаж. Про подію розповіли усі провідні вітчизняні мас-медіа. За словами українських музикантів, відбувся поштовх, що вивів музику такого гатунку на новий рівень сприйняття як слухачами, так і самими музикантами. Великий сольний концерт ГАЙДАМАКІВ у центрі української столиці на підтримку четвертого альбому Кобзар дійсно став історичним.

[ред.]Lowland та Voo Voo

Концертуючи Європою, ГАЙДАМАКИ стали хедлайнером грандіозного музичного дійства Ander Art (2008, Мюнхен, Німеччина), хедлайнером дня на одному з масштабниих клубних фестивалів Угорщини — Hangfoglalas Soundquest Festival (2008, Будапешт, Угорщина). Гурт виступив на Lowlands (2008, Біддінхайзен, Голландія) — одному з 10 найбільших фестивалів світу. Пізніше, у жовтні, ГАЙДАМАКИ закривали кожен з 10 днів Українського Тижня (2008, Rust, Німеччина) — фестивалю української культури у найбільшому європейському парку розваг Europa Park.
19 липня на фестивалі Strefa Inne Brzmienia (2008, Люблін, Польща) ГАЙДАМАКИ презентували спільний проект з легендарним польським гуртом Vоо Vоо. Це відбулося рівно через рік після знайомства на перетині польсько-українського кордону під час концерту Європейський Міст — Кордон 803 (2007, Угринів-Долгобичів, Україна-Польща). Vоо Vоо стали метафізичним фундаментом, на якому ГАЙДАМАКИ побудували свою гру, створивши неймовірну музичну суміш. За словами грандів польської інтелектуальної музики, що мають більше 30-ти альбомів, співпраця з ГАЙДАМАКАМИ розбудила в них бажання краще пізнати свою власну культуру.

[ред.]2009

4 червня 2009 року у Польщі вийшов спільний альбом «Гайдамаків» та легендарного польського гурту Voo Voo. Диск «Voo Voo i Haydamaky» було видано найбільшим у Польщі медіа-концерном «Аgora» тиражем 10 тисяч, який було розпродано за два тижні. Сингл з цього альбому «Wyszła młoda» («Вийшла молода») було визнано найкращою піснею літа на Національному радіо Польщі. Гурти «Гайдамаки» та «Voo Voo» провели ряд успішних спільних виступів у Польщі на підтримку альбому. В Україні диск «Voo Voo i Haydamaky» вийшов лімітованим тиражем та був представлений на фестивалі Джаз-Коктебель-2009 під час спільного виступу обох гуртів.

[ред.]2011

Упродовж насиченого подіями 2011 року, можна виділити декілька, що заслуговують на окрему згадку. Альбом-книжка «Voo Voo ї Haydamaky», створений та виданий у Польщі, став абсолютним бестселером у своєму стилі. ГАЙДАМАКИ отримали «Золотий диски». Також неможливо не відмітити фейеричні виступи ГАЙДАМАКІВ під час червневого концерту пам'яті Сергія Кузьмінського (Брати Гадюкіни) «Я Вернувся Домів», разом з найкращими рок-гуртами України, та на масштабному фестивалі А.Макаревича «Сотворение мира» в липні, де разом з 200 музикантами 12 країн, серед яких були присутні фронтмен скандальних панків «SexPistols» John Lidon із проектом «Public Image Ltd», лідер світової рок-легенди «Creedence Clearwater Revival» John Fogerty, президент фестивалю Андрій Макаревич з «Оркестром креольського танго», «Бі-2», Гарік Сукачов і «Неприкасаемые», перед 250 тисячами глядачів, український гурт в котрий раз показав свій високий рівень професійної майстерності. Після виступу ГАЙДАМАКІВ, генеральний продюсер «Сотворения мира» Сергій Міров сказав: «Хочу відзначити приголомшливу українську команду „Гайдамаки“. Це найкрутіші на сьогоднішній день представники українського року. Зараз в Україні взагалі дуже сильно розвинена сучасна музика і, як це не дивно і не прикро, набагато краще, ніж у нас».
Також потрібно відмітити соціально направлені проекти за участю гурту — у квітні ГАЙДАМАКИ зіграли у бомбосховищі в пам´ять про Чорнобильську катастрофу, в рамках благодійного культурного марафону «Пам´ятай», метою якого є пригадати трагічні події на ЧАЕС, вказати на їх наслідки та зібрати кошти на закупівлю обладнання для Центру онкогематології і трансплантації кісткового мозку лікарні «ОХМАТДИТ», де знаходяться на лікуванні діти, що страждають злоякісними захворюваннями крові з усіх регіонів України. В листопаді, в рамках проекту «Альтернативні уроки історії», Фагот (ТНМК) і Олександр Ярмола, презентували мультимедійний урок «Карпатська Україна». Ініціатор його створення — громадська організація «Не будь байдужим!». Проект є відповіддю на безпідставне перекручування або скорочення сторінок історії України в нових підручниках.

[ред.]2012

Початок 2012 року виявився для ГАЙДАМАКІВ насиченим на знакові події. 29 січня разом з польськими рокерами Voo Voo, була відіграна спільна «золота» музична програма під час церемонії відкриття головної арени Польщі до ЄВРО-2012 — Національного варшавського стадіону. До речі, ГАЙДАМАКИ були не лише єдиним українським, а й єдиним зарубіжним колективом, запрошеним на свято відкриття.
14 лютого 2012 року Олександр Ярмола гурт поміняв склад гурту. [1] Колишні музиканти гурту Володимир Шерстюк, Іван Леньо, Олександр Дем'яненко, Сергій Борисенко та Сергій Соловій висловились проти того, щоб новий колектив Олександра Ярмоли залишив назву «Гайдамаки». [2]. Не маючи ніяких юридичних підстав для свого протесту [3], члени колективу почали наклеп у медіа просторі [4], назвавши розпуск гурту рейдерським захватом[5].
Не зважаючи на складнощі створені колишніми музикантами гурту, ГАЙДАМАКИ презентували перший сингл, «Дівчина з Дніпра», з майбутнього нового альбому [6], та оновлений склад коллективу. До незмінного лідера гурту Олександра Ярмоли приєдналися зірка польської сцени, відомий гітарист Піотр «Дзікі» Ханцевіч, басист Томаш «SOOLOO» Солніца, та українці барабанщик Дмитро Кушнір, акордеоніст Дмитро Мотузок і духова секція. Перший сингл постає перед слухачем дуже якісною, європейського рівня роботою, та являє собою не що інакше, як агресивний та гармонійний український рок-н-ролл з домішками фолку. На початку весни «Гайдамаки» презентували шанувальникам свою нову відеороботу на перший сингл майбутнього альбому — «Дівчина з Дніпра». Зйомки відео проходили в Харкові, а режисером кліпу виступив музикант харківської групи «Pur:Pur», по-сумісництву талановитий кліпмейкер, Євген Жебко [7].

10 березня польські «Pudelsi» та українські ГАЙДАМАКИ закінчили у Кракові запис спільної пісні до Євро-2012 [8]. Пісня під назвою «Hello Euro» зайняла четверту сходинку у фіналі національного пісенного конкурсу Польщі «Моя пісня для Євро».
За кілька тижнів до настання календарного літа, українські рокери Гайдамаки «підігрівають» настрій своїх прихильників, випускаючи в світ нове творіння, другий за рахунком сингл з майбутнього альбому, що має назву «Літо». Пісню своїм чарівним голосом прикрасила Саша Кольцова («Крихітка»), виконавши жіночу вокальну частину. Саша — одна з найталановитіших[Джерело?] співачок сучасної актуальної української музики.

[ред.]Склад

Колишні учасники гурту

[ред.]Дискографія

[ред.]Альбоми

[ред.]Сингли


[ред.]Найбільші фестивалі та концерти за участю гурту

  • Україна:
  • Польща:
    • Українсько-польський фестиваль молоді (Варшава, 1998),
    • Лемківська Ватра (1998, 2001, 2002),
    • Міжнародний фольк-рок фестиваль у Кротошині (1999),
    • Українсько-польський фестиваль культури (Люблін, 2002),
    • «Прикордонні зустрічі/Глембоцьк-2002»,
    • «Підляська осінь 2002» (Більськ Підляський/Білосток),
    • «Spotkania Folkove» (Cheremsha, 2003),
    • «Eurofolk» (Sanok, 2003),
    • «FolkFiesta» (Zabkovice, 2004),
    • «Reggae&DUB festival» (Bielava, 2004),
    • «Przystanek Woodstock» (2005).
  • Німеччина:
  • Словаччина:
    • Міжнародний фестиваль «Pohoda» (Тренчин, 2001, 2002),
    • спільний концертний тур із зіркою європейського hip-hop та drum'n'bass «Asian Dub Foundation» (2001),
    • Міжнародний фестиваль «Barbakan» (Bánská Bystrica, 2001),
    • «Svatoursky Ramus» (Svaty Jur, 2004),
    • «Hodokvas festival» (Piezenok, 2004).
  • Чехія:
    • Міжнародний фестиваль «Litoměřický Kořen» (2001, 2002),
    • Міжнародний фестиваль «Альтернатива» (Прага, 2001),
    • Міжнародний фестиваль «Barevná Planeta» (Ústí n. Labem, 2001),
    • сольний концерт — клуб Akropolis (Прага, 2003),
    • Міжнародний фестиваль «Colors of Ostrava» (Острава, 2004).
  • Росія:
    • «Правила хорошего тона» (Москва, 2001),
    • «Манифест-Поколение» (Москва, 2001).
  • Румунія:
  • Естонія:
    • Міжнародний фестиваль «Parismuusika Festival» (Viljandi, 2003),
    • сольні концерти: ТартуТаллінн (2004),
    • фестиваль «BaltoScandal» (Rakvere, 2004).
  • Канада:

3 коментарі:

  1. Не лишь анкеты новых путан, хотя и альбомы опытных девченок периодически пополняются актуальными фотографиями 2021 года. Это может ликвидировать недоразумения следствии старых снимков. Многие феи Секс интим досуг: проститутки согласны для доказательства сбросить селфи в Ватсап либо другой мессенджер, где заводят аккаунты с мобильного номера, указанного в объявлении.

    ВідповістиВидалити
  2. Простая процедура получения бездепозитного бонуса, кот-ая займет наименее 2-х мин. онлайн слоты с бездепозитным бонусом. Для получения бездепов, довольно зарегистрироваться и подтвердить контактные данные.

    ВідповістиВидалити
  3. Miralinks – система для размещения статей с бэклинками. Оплата – разовая сколько нужно ссылок для продвижения сайта. Вы можете расположить личный ткань или заказать его прямо на бирже. Миралинкс считается наикрупнейшей биржей: 49 300 площадок и 232 000 пользователей.

    ВідповістиВидалити